Doe de Sneeuwklok

Door Annemiek Jansen – Noord Hollands Dagblad 26 februari 2015
Foto door Kees Blokker

Timo, Lynn, EgonBEVERWIJK – Als de dag ontwaakt, zijn de sneeuwklokjes op hun mooist. Door het spaarzame licht dat op de tere, witte bloemetjes valt, lichten ze op in de schemering. Vandaar dat de wandeling als ode aan het sneeuwklokje, waarvan er duizenden langs de korte Beek als Bron-wandeling zijn gepland, zondag om 7 uur begint. Als de dag wakker wordt, gaat de wandeling van Huize Scheijbeeck naar Huize Westerhout.
Wat de wandeling heel bijzonder maakt, zijn de geluiden en beelden die de wandelaars onderweg en op het eindpunt als het ware ondergaan.

De Beverwijkse componist en muzikant Egon Kracht schreef speciaal voor de wandeling een sonate voor viool, piano en zang die binnen in Huize Westerhout, in de oude Kunstuitleen, wordt uitgevoerd. Dat is bewust gedaan, omdat het op 1 maart buiten nog te koud is voor de instrumenten.

Bevrijdend

Kracht liet zich niet alleen inspireren door de sneeuwklok maar ook door de dageraad.

,,Het is geen sonate in de klassieke vorm. Het is een vijfdelig stuk, waarin ook een ode aan de sneeuwklok wordt gezongen. De 19e eeuwse, Vlaamse dichter Guido Gezelle heeft een romantisch gedicht, De Dageraad, geschreven dat ik aan het einde van de sonate ook heb gebruikt.’’

Kracht die tegenwoordig veel meer componeert dan dat hij zelf speelt, is benieuwd hoe het zich zondag uitpakt. Hij denkt dat het een magisch einde wordt van de wandeling. ,,De sonate wordt uitgevoerd in de oude zaal van de Kunstuitleen van waaruit je tegelijkertijd naar buiten kijkt hoe het steeds lichter wordt.’’ En waar ook de sneeuwklokjes staan.

Verrassing

Timo Duin wil veel minder kwijt over zijn soundscape aan de wandeling om het verrassingselement niet te verstoren. De Beverwijkse producer en geluidstechnicus die twee jaar geleden tijdens een speciale Beek als Bron-wandeling de ’Midzomernachtsdroom’ samen met drie muzikanten live uitvoerde, heeft de sonate van Egon Kracht gebruikt als terugkerend thema om zo de route van begin tot het einde te verbinden. Wat je precies kan verwachten tijdens de wandeling, is dus een verrassing. Timo wil alleen vertellen welke gevoelens ze zullen oproepen.

Het surrealistisch beeld van het licht dat langzaam opkomt, vertaalt Duin in geluiden waarbij langzaam wordt overgegaan naar de echte wereld. Daarbij speelt hij met alledaagse geluiden die je niet echt verwacht op dat moment. Hoe herkenbaar zijn ze, maar ook hoe ver weg of dichtbij of hoe intens? Duin speelt min of meer graag met de psyche van de wandelaars.

Lente

Waarbij zij langzaam worden klaargestoomd voor een visueel onderdeel van de wandeling, van de oud-Beverwijkse, tegenwoordig in Amsterdam woonachtige, choreograaf Lynn Meijer en haar dansers, leerlingen van het Centrum voor de Kunsten. Ook Meijer is voor haar dans gaan spelen met de dageraad. Met de overgang van winter naar voorjaar, van kou naar warmte, de opgezette ledematen en tintelingen van de winter en de vruchtbaarheid en de verleidingen van de lente.

Zes van haar dansers symboliseren de zes blaadjes van het sneeuwklokje. Zij zullen zich als eerste laten zien, als overgang van winter naar het voorjaar. ,,Ze zullen zigzaggend en kruisend tussen het publiek gaan als een hypnose.’’ In park Westerhout geeft ze een eigen performance wat het gevolg wordt, zoals ze zelf zegt, van de eerdere dans.

Onvoorspelbaar

De choreograaf die veel heeft gedaan voor Young Art, vindt een performance dichtbij en tussen het publiek het mooiste wat er is. Ze leert haar dansers om ermee om te gaan.


Doe de Sneeuwklok – Muzikale wandeling 
1 maart 2015 07.00 uur in de ochtend
verzamelen om 06.45 uur bij Huize Scheijbeeck Beverwijk
Aanmelden: info@beekalsbron.nl


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *